Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Μήλα Τριπόλεως

Λόλα να ένα… ΜΗΛΟ




Περνώντας μπροστά από ένα τελάρο με μήλα σε ένα τοπικό μανάβικο, μου ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό η φράση «..Λόλα να ένα μήλο..». Ναι άρχισε το σχολείο.. ναι μπήκε το φθινόπωρο..
Το μήλο είναι ο κατεξοχήν σύντροφός μας για το Φθινόπωρο (..και το Χειμώνα)..Είναι σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής.
  • Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες προκαλούν μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Περιέχει αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου παχέως εντέρου και της δυσκοιλιότητας
  • Περιέχει το αντιοξειδωτικό quercetin, ουσία με καρδιοπροστατετική δράση, αλλά και προστατευτική δράση έναντι της εκφύλισης των εγκεφαλικών κυττάρων.
  • Περιέχει φλαβονοειδή σε υψηλές συγκεντρώσεις, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες (προστασία καρδιάς, αντικαρκινική δράση κα).
  • Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως δεν προκαλεί η κατανάλωσή του απότομη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τη ρύθμιση του σακχάρου.
μήλο Μπερτζελέτος Τρίπολη
Όταν τρώγονται με τη φλούδα παίρνουμε περισσότερες φυτικές ίνες.
Ιδανική λύση για σνακ, λόγω εύκολης αποθήκευσης-συντήρησης.
Αν ζαρώσουν μην τα πετάξετε, φτιάξτε μια γρήγορή συνταγή, κόψτε τα, πασπαλίστε τα με καστανή ζάχαρη και κανέλα, βάλτε τα στο φούρνο, ανάλογα με την τρυφερότητα που τα θέλετε έχετε ένα γρήγορο «γλυκό»
Μήλα Ντελίσιους-Πιλαφά(Π.Ο.Π): παράγονται στην Αρκαδία. Δεν είναι πολύ ελκυστικά, αλλά από γεύση και άρωμα «σκίζουν». Αναγνωρίζονται από τη θαμπή όψη και ενίοτε φέρουν στίγματα. Έχουν ιδιαίτερη, πλούσια, ελαφρώς υπόξινη γεύση, διατηρούνται επί μακρόν δίχως να αλλοιώνεται η γεύση και η τραγανότητα.

Πηγή: http://www.dbertzeletos.gr/?p=309