Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

"Άλμα πιο γρήγορο απο τη φθορά"!


Σκέψεις, τροφή για σκέψη & προτάσεις για δράση.

Αρχικά, θέλω ιδιαιτέρως να συγχαρώ όλους όσους έχουν συμβάλει στην  καθιέρωση της εφημερίδας μας «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΙΑΝΑΣ» όλα αυτά τα χρόνια. Με την ευκαιρία των 10 χρόνων απο τότε που βάλαμε ως Δ.Σ. το πρώτο λιθαράκι στο χτίσιμο της, θέλω να ομολογήσω πως έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τις δικές μου τουλάχιστον προσδοκίες.

Επίσης, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω το Δ.Σ. του Συλλόγου μας για τη δυνατότητα που μας δίνει να εκφραστούμε και να μοιραστούμε τις ιδέες, τις σκέψεις, αλλα και τις δημιουργικές ανησυχίες μας!

Στις φετινές εκδηλώσεις του Συλλόγου στις 14 και 15 Αυγούστου στην Πιάνα, είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ και να συζητήσω με αρκετούς νέους, -συνομήλικους και μη- και να ανταλλάξουμε αρκετές ενδιαφέρουσες απόψεις και ιδέες. Οι συζητήσεις μας αυτές πυροδότησαν κάποιους προβληματισμούς αναφορικά με το πως θα μπορούσαμε ολοι οι νέοι μαζί (συμπεριλβανομένων και όσων αισθάνονται νέοι), να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας απο οποιαδήποτε γωνιά της γης για να φέρουμε τις αλλαγές που θέλουμε στην Πιάνα!

Σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο "έπεσα" επάνω σε ένα άρθρο που αναφερόταν σε μία παρουσίαση αναφορικά με την ανάπτυξη της γειτονικής μας Βυτίνας (με τον τίτλο Βυτίνα: Ο Δρόμος του Μέλλοντος. Τις διαδικτυακές πηγές μου σας παραθέτω στο τέλος του κειμένου). Όπως ήταν φυσικό, το άρθρο αυτό έδωσε τροφή για κάποιους πρόσθετους προβληματισμούς.

Όλες τις σκέψεις μου τις συνάθροισα στις εξής τρείς κύριες κατηγορίες:

1. Η επιτυχής προσαρμογή του χωριού μας στις ραγδαίες και απότομες πολιτικές, οικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις.

-Εχουμε πραγματικά συνηδειτοποιήσει πως μας επηρεάζουν οι πρόσφατες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις;
-Τι μπορούμε να προλάβουμε απο αυτά που προβλέπουμε πως θα συμβούν, ώστε να μη μας επηρεάσουν αρνητικά;
-Πώς μπορούμε εμείς να επηρεάσουμε περισσότερο τις εξελίξεις;
-Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση;
-Συντονίζουμε επαρκώς τις δυνάμεις μας με όσους μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα (όπως για παράδειγμα τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα);
-Κάνουμε όλα όσα πρέπει για να εξασφαλίσουμε την ευημερία του τόπου και την αειφορία;
-Τι κάνουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας (στη μετά Καλλικράτη εποχή);
-Είμαστε υποστηρικτικοί όσο πρέπει στους συμπατριώτες μας; Είμαστε αρκετά κοντά τους; Είμαστε αρκετά αλληλέγγυοι στην επαγγελματική τους δραστηριότητα;

2. Παραδόσεις, ήθη και έθιμα

Με αφορμή την πρόσφατη συγκέντρωση μας στο χωριό για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, που φέτος κατα γενική ομολογία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε συμμετοχή, έκανα ακόμα μερικές σκέψεις που αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας επίσης:

-Πως αλήθεια γιόρταζαν οι παππούδες μας τις επιτυχίες τους, τις χαρές τους και τις επετείους;
-Τι γινόταν το Δεκαπενταύγουστο; το Πάσχα; τις Απόκριες; τα Χριστούγεννα στην Πιάνα;
-Ποιοί μπορούν να μας τα αφηγηθούν και να μοιραστούν μαζί μας αυτές τις όμορφες ιστορίες;
-Τις έχουμε καταγράψει κάπου όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες αφηγήσεις;
-Μπορούμε να το κάνουμε όλοι απο κοινού και να σώσουμε την κληρονομιά μας;

Δε θέλω σε καμμία περίπτωση να υπονοήσω κάτι για τον τρόπο που κάνουμε τις γιορτές μας και τις εκδηλώσεις μας σήμερα.  Όμως εμένα προσωπικά κάτι μου λείπει και το καταθέτω! Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν πέφτουμε στην παγίδα του νεωτερισμού που απλά αντικαθιστά κάτι "ξεθωριασμένο", με κάτι "σύγχρονο" και απλώς διαφορετικό!

Αν τώρα συμφωνήσουμε σαν κοινότητα, πως τελικά θέλουμε να υιοθετήσουμε νέα ήθη και να φτιάξουμε νέα έθιμα, εδώ τίθενται πάλι νέα ερωτήματα:
-Τι είναι εκείνο που λείπει και θα θέλαμε πραγματικά να το γιορτάζουμε και που να συνδέεται με τις συνήθειες και τις παραδόσεις της Πιάνας;
-Θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι που να εξυμνεί και να προβάλει τον τόπο μας; Που να το λέμε στους φίλους μας αισθανόμενοι περηφάνεια;
-Μήπως να αναβιώναμε κάτι μοναδικό που συνήθιζαν να κάνουν πολύ καλά και οι παππούδες μας και που στην πορεία λησμονήθηκε;
-Τι μπορούμε να κάνουμε πολύ καλά σα σύνολο, σαν παρέα ή σαν ομάδα;
Μήπως ακόμα και να παίρναμε κάτι καλό απο τις επιτυχημένες περιπτώσεις που συμβαίνουν γύρω μας; (π.χ. αναρωτιέμαι πόσοι γνωρίζουν για τη γιορτή του καρυδιού και μελιού στο Ροεινό, τη γιορτή για το καλωσόρισμα του χειμώνα στην Αλωνίσταινα ή τη γιορτή του μελιού στη Βυτίνα;).

3. Συχνότερη και αμεσότερη επικοινωνία των μελών του Συλλόγου και με χρήση των νέων τεχνολογιών


Άν θέλουμε τελικά να επικοινωνούμε πιο εποικοδομητικά και με την αμεσότητα που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες οι λύσεις υπάρχουν και χωρίς να απαιτούνται κάποιοι χρηματικοί πόροι.


Εδώ θα απευθυνθώ κυρίως στους νέους και σε όσους έχουν κάποια σχετική εξοικείωση με τη νέα τεχνολογία, η οποία μας προσφέρει κάποιες έτοιμες και διαδεδομένες λύσεις άμεσης επικοινωνίας (είτε με τη μαζική επικοινωνία μέσω άμεσων μυνημάτων 160 χαρακτήρων στο Twitter, είτε με αρθρογραφία και ανταλλαγή απόψεων απο το υπάρχον ιστολόγιο (blog):
http://piana-arkadia.blogspot.gr/ το οπoίο πληρεί όλες τις προυποθέσεις για να μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και υποστηρικτικά της έντυπης εφημερίδας μας και της ιστοσελίδας του χωριού μας http://www.pianarcadia.gr και χρειάζεται να το τροφοδοτούμε τακτικά για να ανανεώνεται η ύλη του).

Το μόνο που χρειάζεται για να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά είναι λίγη από την καλή μας θέληση και μια κρίσιμη απόφαση για ένταξη της Πιάνας στις προτεραιότητες μας.

Κάπου εδώ θα βάλω μια τελεία, ελπίζοντας να κατάφερα να δώσω μια διαφορετική οπτική γωνία για προβληματισμό στα τρία παραπάνω θέματα!
Αν κάποιες από τις παραπάνω σκέψεις αισθάνεστε να είναι και δικές σας, σας παροτρύνω να τις καταθέσετε και εσείς τις τις δικές σας καθώς και τις προτάσεις για βελτίωση στο Σύλλογο. (Επίσης θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις με κάθε ευκαιρία και για το λόγο αυτό αφήνω στη διάθεση σας το email και το κινητό μου τηλέφωνο).

Μπορούμε αναλάβουμε δράση από σήμερα:


-εκφράζοντας μία ιδέα, μία πρόταση ή έστω μία σκέψη;

-κάνοντας κάτι μικρό που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά;


Η μεγάλη πρόκληση είναι μία: μπορούμε να κάνουμε "άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά";


(ΥΓ. Όσοι χρήστες του twitter θέλετε να καθιερώσουμε άμεση διαδικτυακή ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, προτείνω στο εξής να χρησιμοποιήσουμε στο twitter το ευκολομνημόνευτο hashtag: #pamepiana).

Πηγές:

1. Σύλλογος Φιλοπρόοδων Βυτίνας
http://www.vytina.com/articles.html
2. Αγροτικές γιορτές στην Αρκαδία:
http://www.inarcadia.gr/culture/ekd/ekd-agrotik.htm